Om sporten

Cheerleading

I cheerleading finns det tre olika inriktningar. Action Athletics utövar allstar-cheerleading.

Skolcheerleading

Skolcheerleading är den äldsta och mest erkända formen av cheerleading. Den startades under 1800-talet i USA och är fortfarande mest populärt i staterna – inte lika populärt i andra länder. Skolcheerleaders finns i alla åldrar, allt från grundskolan upp till universitetet. Fokus för skolcheerleaders ligger på att stödja skolans olika idrottslag när de har matcher. Lagen kan även tävla själva i regionala och nationella tävlingar.

Professionell cheerleading

Precis som skolcheerleaders hejar professionella cheerleaders på olika idrottslag. Skillnaden är att de inte representerar någon skola, utan är anställda av idrottslaget de representerar. Vanligast är det i amerikansk fotboll, NFL, men finns även i andra sporter.

Allstar-cheerleading

Allstar-cheerleading är den nyaste inriktningen inom cheerleading som startades under 1980-talet. I allstar-cheerleading ligger fokus på att tävla. Lagen tävlar med 2,5 minuter långa program som innehåller gymnastik, bygg, hopp, dans och en kort ramsa. Domarna sätter poäng på bland annat svårighet, utförande, rörelsemönster, röststyrka och utstrålning. Flera av våra lag är träningslag och de tävlar inte och blir därför inte bedömda i dessa moment – men tränar ändå i samma tänk med uppdelning av moment för att förbereda sig inför att gå i tävlingslag.

Totalt i hela världen finns det runt 3,5 miljoner allstar-cheerleaders varav den största andelen är i USA. Sverige har runt 5 500 licensierade cheerleaders uppdelade i 51 föreningar runt om i landet. Det finns fyra distrikt inom svensk cheerleading – södra, mellersta, norra och Stockholm – och Action Athletics tillhör Stockholmsdistriktet tillsammans med sju andra föreningar. Inom distriktet anordnas ett distriktmästerskap där alla tävlingslag deltar. Från distriktmästerskapen kvalar topplagen vidare till riksmästerskapen och svenska mästerskapen. Från svenska mästerskapen kan lag kvala vidare till EM och VM som anordnas årligen. Utöver dessa mästerskap tävlar många lag också på så kallade ”tyckartävlingar” som är en form av vänskapstävling. Vissa lag tävlar också på öppna tävlingar i Sverige och utomlands.